Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Έναρξη προγράμματος «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» - Ξεπαγώνει το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Την έναρξη του Προγράμματος δανειοδότησης «Επιχειρηματική επανεκκίνηση» που προβλέπει τη χορήγηση δανείων για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Τα 275 εκατ. ευρώ του προγράμματος παρέχονται από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και τα υπόλοιπα 275 εκατ. από 14 συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η διαδικασία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων μεταξύ του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και των συνεργαζόμενων τραπεζών έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν πλέον να απευθύνονται στην τράπεζα της επιλογής τους για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης.

Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι υφιστάμενες και υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των οικονομικών κλάδων, ενώ τα δάνεια που θα χορηγηθούν από τη δράση θα έχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις καθώς το 50% των κεφαλαίων που εισφέρει το ΕΤΕΑΝ θα είναι άτοκα. Έτσι το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 50% του κατά περίπτωση ισχύοντος επιτοκίου τραπεζικού δανεισμού της επιχειρήσεως.

Ξεπάγωμα για το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον σε συνάντηση μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και να καλυφθούν οι 2.000 αιτήσεις που είναι «παγωμένες» από τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

«Πέρα απ΄ αυτό, σήμερα το πρωί έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον». Όπως ξέρετε έχουν κλείσει κάποιες περιφέρειες, δεν υπήρχαν πόροι για να συνεχίζει το πρόγραμμα, πάρθηκε μια σημαντική απόφαση να διατεθούν πόροι στις ολοκληρωμένες περιφέρειες όπως η Κεντρική Μακεδονία, η Δυτική, η Ήπειρος.

Οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει θα ησυχάσουν, θα πάρουν τα χρήματά τους, έτσι όπως προβλέπει το πρόγραμμα. Και ελήφθη επίσης μια σημαντική απόφαση, μήπως όλα αυτά τα κεφάλαια διατεθούν με νέα μορφή στην αγορά, προκειμένου να είναι πιο φιλικά προς το νοικοκυριό», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι στο πρόγραμμα έχουν ήδη υπαχθεί περισσότερες από 24.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς 236 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 76 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 47 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου