Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Επιβολή Κυρώσεων σε Ενεργειακό Επιθεωρητή για 36 ΠΕΑ


Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τη χρησιμότητα του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και κατά συνέπεια τη σωστή επιλογή του μηχανικού για την έκδοσή του.

Σε επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτουμε την χθεσινή επιβολή κυρώσεων σε Ενεργειακό Επιθεωρητή τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύτηκαν, άλλα δεν τα παραθέτουμε για λόγους δεοντολογίας:

Το ΥΠΕΚΑ μετά από απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επέβαλε κυρώσεις, δηλαδή αποκλεισμό από τη διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων για περίοδο ενός (1) έτους και την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους έξι χιλιάδων τετρακοσίων εξήντα δύο ευρώ και δέκα λεπτών (€ 6.462,10) σε ενεργειακό επιθεωρητή για το γεγονός ότι:

i. Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής υπέβαλε και ανέγραψε ανακριβή ενεργειακά στοιχεία επί 36 ΠΕΑ.

ii. Σε 22 εξ’ αυτών [Ενότητα Β, παρ.6.2 της (με αρ. 17 σχετικού) Πράξης Βεβαίωσης Παράβασης], η κατηγορία των διατάξεων αυτόματου ελέγχου των αντίστοιχων κτιρίων / κτιριακών μονάδων είναι Δ και όχι Α, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της εκτιμώμενης ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη των εξεταζόμενων κτιρίων / κτιριακών μονάδων περίπου κατά 26% στις 15 περιπτώσεις που η χρήση είναι κατοικία, 54% στις 2 περιπτώσεις που η χρήση είναι γραφείο και 70% στις 5 περιπτώσεις που η χρήση είναι κατάστημα.

iii. Παρότι, για τις παραπάνω περιπτώσεις, ο Ενεργειακός Επιθεωρητής παραδέχεται ότι γνώριζε εξαρχής ότι τα καταχωρούμενα στοιχεία είναι ανακριβή, όπως απορρέει από την παρ. (γ) της σελίδας 2 του (με αρ. 16 σχετικού) συνημμένου Πρακτικού, δεν επιμελήθηκε της διόρθωσης και επανέκδοσή τους μέσω της διαδικασίας ανάκλησης / αντικατάστασης, έως και την ημέρα της κλήσης του σε ακρόαση από την ΕΥΕΠΕΝ, προκειμένου να θεραπεύσει τα λάθη του και να παραδώσει τα ορθά ΠΕΑ στους ιδιοκτήτες, ώστε ο μέλλων αγοραστής / ενοικιαστής του κτιρίου ή κτιριακής μονάδας να λάβει, με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, ορθή πληροφόρηση σχετικά με την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου (Οδηγία 2010/31/ΕΕ).

iv. Για την έκδοση των παραπάνω 22 ΠΕΑ, που αφορούν σε κτίρια / κτιριακές μονάδες συνολικής επιφάνειας 2.370,46 τ.μ., το ύψος της συνολικής ελάχιστης νόμιμης αμοιβής, όπως υπολογίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 10 του ΠΔ 100/2010 «Αμοιβές Ενεργειακών Επιθεωρητών» το οποίο ίσχυε κατά την περίοδο έκδοσης των ΠΕΑ, ανέρχεται στα € 6.462,10.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου