Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ηλεκτρονική Δήλωση Μίσθωσης Ακινήτων και ΠΕΑ

Πολύς λόγος – δικαίως – γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την προαιρετική υποβολή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κατά την ηλεκτρονική δήλωση μίσθωσης ακινήτων. Στο B2Green έχουν φτάσει πολλές διαμαρτυρίες ενεργειακών επιθεωρητών αλλά και ερωτήσεις ιδιοκτητών και υποψηφίων μισθωτών σχετικές με το θέμα. Οι μηχανικοί που επικοινώνησαν μαζί μας, ανέφεραν περιστατικά όχι μόνο ιδιοκτητών αλλά και μεσιτών ακινήτων, οι οποίοι με αφορμή την μη υποχρεωτική υποβολή του ΠΕΑ, αρνούνται να πληρώσουν για το σχετικό πιστοποιητικό, ρισκάροντας το ενδεχόμενο προστίμου σε περίπτωση μελλοντικού εντοπισμού τους. Το αποτέλεσμα για τους επιθεωρητές, όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι, είναι η διαφαινόμενη απώλεια εσόδων, σε μια εποχή που έτσι και αλλιώς οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Το B2Green επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) & έθεσε το θέμα, τονίζοντας τόσο την οικονομική διάσταση του θέματος για τους μηχανικούς αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων στο μέλλον, στους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με την απάντηση της ΕΥΕΠΕΝ, η προαιρετική υποβολή του ΠΕΑ οφείλεται αφενός στην ύπαρξη περιπτώσεων εκμίσθωσης όπου το ΠΕΑ δεν είναι υποχρεωτικό και αφετέρου στη σύνδεση των δικτύων taxisnet και buildingcert, η οποία είναι σε εκκρεμότητα. Στο μέλλον, σύμφωνα με την ΕΥΕΠΕΝ, θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, κατά πάσα πιθανότητα με πρόσθετες παραμέτρους που θα διαχωρίζουν τις περιπτώσεις για τις οποίες είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ, χωρίς όμως να μπορεί να εκτιμήσει η ΕΥΕΠΕΝ το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί.

Υπενθυμίζουμε πως στη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και συγκεκριμένα στις συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας, η ερώτηση 14 αναφέρει:

14. Πότε συνυποβάλλεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α);

Η συμπλήρωση των πεδίων του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α) είναι προαιρετική. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατάξεις που ορίζουν την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ έπαψαν να ισχύουν. Απλώς η καταχώρηση του ΠΕΑ είναι προαιρετική και η δήλωση οριστικοποιείται χωρίς να ζητάει υποχρεωτικά τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων. Αν για το ακίνητο που μισθώνετε έχει εκδοθεί Π.Ε.Α τότε  συμπληρώστε τα πεδία στην ενότητα «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ».

Πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου